Rusyada gemi faciası...

Sene 2011, yer Rusya Federasyonu, mevsimlerden yaz, 1955 yılı Çekoslovakya yapımı 208 kişi taşıyan gemi Volga (İdil) nehrinde batıyor. Üstelik 208 kişinin 25'i kaçak seyahat ediyor ve gemide yaz tatilinin tadını çıkarmak için katılan 30-40 civarı çocuk var. Faciadan sadece 79 kişi kurtarılıyor. 




Tabi ki geminin batma nedenlerini soruşturma ortaya çıkaracak, ama olayı yaşayanların anlattıklarına göre "Bulgaria" adlı gemi gerekli tüm izinleri almadan, gözlemlenen teknik yetersizliklere ve geçen asırda yapılmış olmasına rağmen 1 günlük tura çıkıyor ve  hiçbir "SOS" / alarm vermeden yaklaşık 2-3 dakika içinde batıyor. Gemi kaptanı daha yeni emekli olmuş, çalıştığı firma maaşları ödemediği için en azından birkaç sefer yapınca para kazanılır ve maaşlar ödenir umudu ile sefere çıkıyor ve faciada hayatını kaybediyor.  
Batan gemiden kurtulmaya çalışan insanlar yüzerek suya çıktıklarında sinyal vermelerine rağmen iki gemi yardım etmeden yanlarından geçiyor. Ne var ki dünyada iyi insanlar hala var. "Arabella" adlı gemi kaptanı sağ kalanları (75 kişi) kurtarıyor ve şuanda ülkede "kahraman" muamelesi görüyor.   

Devlet Büyükleri ne yaptı?


Medvedev kameraların önünde kilisede mum yaktı.
Ayrıca, tüm parti liderleri ile saygı duruşunda bulunduktan sonra siyah giyisiler içinde, üzgün entonasyon ile suçluların ceza çekeceğini söyledi.

Rusya Cumhurbaşkanı Medvedev tüm gemilerin kontrol edilmesi, tamir edilmesi yada işletilmesinin durdurulması için talimat verdi.

Putin siyah giyisiler içinde  üzgün olduğunu ve vefat edenler için 1.0000.00 ruble (50.000 TL) ve yaralananlar için 20.000 TL civarında yardım eli uzatılacağını ilan etti. Benzer şekilde Kursk battığında da ilan etmişti.

Olay yeri  Tataristan Cumhuriyetinde Tataristan Cumhurbaşkanı ve Rusya Ulaştırma Bakanı ile camide dua ettiler.Tataristan Cumhurbaşkanı yerel bütçeden vefat edenlere için 300.000 Ruble 15.000 TL yardım eli uzatılacağını ilan etti.

Ancak, hiçbir televizyon kanalında devlet büyüklerini istifası konusu bile açılmıyor....




Ne tür aksiyonlar alındı?
Rusya nehirlerinde yüzen batan "Bulgaria" gemisi kadar eski iki geminin faaliyeti durduruldu.
Turu organize eden firmanın genel müdürü  ile Rusya Gemi Sicil memuruna dava açıldı.
Yardım etmeden geçen iki gemi hakkında da soruşturma başlatıldı
Son sözler.
Rusya Ulaştırma Bakanı Levitin'in verdiği bilgilere göre Rus gemileri genel olarak 30-40 yıllık
Bilirkişilere göre nehir ulaştırması en güvenli ulaştırmalardan biri,  ve benzer facia en son 1983 yılında gerçekleşmişti
Mevsimlerden yaz.... Yer: Rusya Federasyonu, Volga-İdil nehri...

Yorumlar