Erken Yaşta Matematik Ne İşe Yarar?

Hepimiz biliyoruz ki bebeklerin ve erken yaşta çocukların beyni çok hızlı gelişir. Bu nedenle herşeyi çok hızlıca kaparlar, öğrenirler. 
Bu dönemi iyi ve kaliteli değerlendirmek bireyin hayatı boyunca önemli rol oynayacaktır. Peki biz ebeveynler yada çocukları yetiştirenler olarak daha bebeklikten döneminden itibaren gün içerisinde zaman zaman belki de toplamda 10-15 dakika olacak şekilde bebeğimize, çocuğumuza matematiksel bakış açısı kazandırsak ne olur? 
Onun olaylara, nesnelere bakarken bunu biraz da sayısal bakmasına dikkat çeksek? 
Daha erken yaşta beyin matematiksel, sayıları algılaması gelişir ve bu şüphesiz ileriki yaştaki matematiksel, mantık becerilerine katkı sağlar. 


Burada ‘Bebeğim gel otur, seninle matematik çalışacağız’ demiyoruz, elbette. Ama, daha 1 yaşına gelmeden, bebeğimiz ile konuşurken, ‘Benim kızımın 1 başı, 2 kolu, 2 ayağı var’ gibi cümleler kurmak, ‘Oğlum ver bakalım birinci ayağını, şimdi ikincisini’ gibi cümleler kurarak ayakkabısını giymeye yardımcı olabiliriz. Önce 1 ve 2 sayılarını kullanarak başlayabiliriz. Yani gündelik hayatta, sadece nesnelerin tanımlamaları ile çocuğu tanıştırmamak aynı zamanda sayıları da kullanmak olabilir. 
Hiç şüphesiz bu tür beyin egzersizlerli okul hayatı için önemli yatırım olacaktır. Daha sonraki yaşlarda ise, 2 yaşından sonra ‘Sayılar Tablosunu’ asmak olabilir, parmaklarını saymak olabilir. Bir elinde 5 parmak, 2 elinde on parmak gibi cümleler kurmak olabilir.

Yatmadan önce okuyacağımız masalı matematiksel sayılar ile zenginleştirerek anlatabiliriz. 

Birçok yurtdışında yapılan bilimsel araştırmalar, erken yaşta matematik gelişimi ile çocuğun 3., 4. Sınıflardaki ve daha sonraki okul hayatındaki matematik başarısını tahmin edilebileceğini bulmuştur. Bu nedenle okul öncesi matematik becerilerinin gelişimi oldukça önemlidir.  Bir başka buluş ise erken yaşta matematik becerisinin aynı zamanda okuma becerisine de olumlu katkı sağladığı olmuştur. 

Erken dönem gelişimi çok önemli, ama sevgi daha önemli, 
Hepinize sevgiler ve sevgi ile matematikler dilerim. 

Bir başka bilim adamlarının bulmayı beklemeyip de bulduğu buluş ise  erken yaşta matematik daha sonraki okul yıllarında sadece matematik başarısını değil, aynı zamanda okuma etkilemektedir.

Yorumlar