Erken yaşta matematik (1.5-3 yaş)


Çocuğumuza matematiği erken yaşta anlatmaya başlayabiliriz. Bunu gayet doğal ortamda ve doğal olarak yapmalıyız. Daha tam konuşamayan çocuğun beyninde matematiksel kavramları sorgulamasında yardımcı olabiliriz. Çocuğun bu tür kavramlara açık olup olmadığını ise onu izleyerek anlayabiliriz. Burada kuvvetli iletişim ve çocuğu izleme çok önemli. Bazen çocuklar oralı olmadıklarını gösterir ama hafıza yazıyordur ve sonucu bir kaç gün sonra gösterebilir. Herşeyin temeli Sabır!  


Çocuğun doğal hayatında, oyunlarında ona anlatacaklarımız içinde o kadar çok matematiksel kavram var ki. Bu kavramları ve dil gelişimini destekleyebiliriz.

- Her gün çocuğunuzu giyindirirken "Bana önce birinci elini ver, sonra ikinci... Oğlumun/kızımın iki eli var. Şimdi başı..oğlumun/kızımın 1 başı var..." diye konuşarak giyindirmek. 
- Yemek masasında elma, armut, manadalina dilimlerini ayırarak saymak 
- ailede kaç kişi olduğumuzu anlatmak. "Şimdi biz 2 kişiyiz, sen ve ben, baba gelince 3 kişi olacağız."
- Masallar anlatırken yada oyun oynarken sayıları da kullanmak. " 2 fil yaşıyormuş yanlarında ise 1 zürafa".
Benim oğlum zor uyuyordu. Masallar okumaktan, çenem yoruluyordu. Artık anlatacak masal kalmadığınnda, uydurmaya başlıyordum. "bir varmış, bir yokmuş 2 fil, o fillerin biri büyükmüş diğeri küçük, o iki fil yanında 3 maymun yaşıyormuş.." ve böyle hayvanlar alemi devam ediyor..Ben bunların hem dil gelişiminde hem sayıları kavramada yararlarını çok gördüm.

Sizin bu konuda fikriniz yada yöntemlerinizi öğrenebilir miyim?

Kaynak: Bu konuyu  Rus pedagog ve yazar Lena Danilova  yöntemlerinden ve kendi deneyimlerimden yararlanarak sizlerle paylaştım. 

Yorumlar

  1. Kızım 18 aylık. Önceki aylarda "Büç, Beş" filan diyhe kendi kendine duyduğu rakamları tekrarlıyordu ama şimdi ciddi anlamda bir sayı merakı olauşmaya başladı. Evde doğumgünü hediyesi olan bir abaküs var. Onun boncuklarını saymaya çalışıyor. Ben de bıkmadan her seferinde onunla birlikte sayıyorum. Bir de kızımın müzik kulağı çok iyi. Şarkıları tekrarlamaya başladı. Ona "Bir elimde 5 parmak, say bak" şarkısını söyleyip parmaklarını şarkı eşliğinde sayıyorum. Artık iki eli olduğunu biliyor. Geçen gün anneannesinin küpelerine bakıp "2 küpe" dedi. Yani 1 ve 2 sayılarını sayabiliyor. Sıra üçe geldi. Bu aralar sürekli 3 üzerinde duruyoruz.
    Bizim tecrübeler böyle...

    YanıtlaSil
  2. Valla bence 18 aylık için süper! Ben hangi dönemde ne olması gerektiğini çok iyi bilmem ama, 18 aylık için süper. Tebrikler... paylaşımız için teşekkürler.. Oğlum için biraz geç ama kızım için tecrübelerinizden yararlanırım.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder