Zenginlik nedir? Fakirlik nedir?

‘Aaa sende İphone yok mu? Sen fakir misin?’ 

‘Yaa abi, sende son model iPhone yok mu? Hiç yakışıyor mu sana?’ Bu konuşmalar üzerine zenginlik nedir, fakirlik nedir konusu üzerine biraz kafa yoralım mı?

İPhone satın alabilenden ziyade iPhone üretip tüm dünyaya satabilen  değil midir zengin? (Apple şirketinin 2019 yılı geliri 260 milyar dolardır).

Sineme’ya gidip popcorn alıp yiyebilenden ziyade filmleri çekip tüm dünyaya pazarlayanlar değil midir zengin? 


StarWars, Nanana, Lol, Minecraft satın alabilenlerden ziyade onları üreterek tüm dünyaya pazarlayanlar değil midir zengin? 

Sosyal Medya kullanıcılardan ziyade, onların kurucuları değil midir zengin? 

Zoom kullananlardan ziyade zoom gibi programları üretip çalıştıranlar değil midir zengin?  

Dolar, euro, altın, Bitcoin alıp satanlardan ziyade, o sistemi, o pazarı kuranlardır değil midir  zengin?

Kendi dilinden vazgeçip yabancı dil öğrenen ülkelerden ziyade kendi diline sahip çıkıp onu geliştirebilen ülkeler değil midir zengin?  

Kendi kültürü ve tarihi ile bir türlü barışık olmayanlardan ziyade, kendi kültürüne sahip çıkıp onu geliştirenler değil midir zengin? 

Ülkedeki doğal zenginlikleri yok edip, betonlar yığanlardan ziyade, ülke güzelliklerine sahip çıkıp geliştirenler değil midir zengin? 

Miras kalan evi kardeşleri arasında paylaşıp kendine daha küçük bir ev alıp oturanlardan ziyade kendi evini inşa edebilen değil midir zengin? 

Sahip olduğu arsa payına nazaran daha küçük arsa payına razı olarak bir kısım toprağı müteahhite verme karşılığında yeni eve sahip olanlardan ziyade      o evleri inşa edenler değil midir zengin? 

Küçük toprak parçası karşılığında büyük ve prestijli sitede oturma hayali ile parlak mutfaklı evleri satın alanlar mıdır zengin? 

Bu listeyi daha uzatmak mümkün. Bunları okuyup moralimizi bozalım demiyorum. Çocuklarımıza, kendimize bir şeyi tüketen yada kolay yoldan zengin olmaya çalışmanın uzun vadeli refah getirmediği konusunda bilinçlendirelim diyorum. Üretmenin tüketmeden daha güzel ve daha iyi birşey olduğunu konusunda bilinçlenelim diyorum. Sonuçta bir şeyi satın aldığınızda mutluluğunuz uzun sürmez ama birşeyi üretip, başardığınızda bunun mutluluğu daha daha tatmin edicidir. Üretmek-mutluluktur! 

Yorumlar

Yorum Gönder