Mutlu ve Başarılı Çocuk mu?



Dün Prof. Dr. Acar Baltaş'ın Üsküdar Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Potansiyelini yansıtan Mutlu ve Başarılı Çocuklar’ seminerine gittim. Çok bilgilendirici ve aydınlatıcı idi. Seminerde aldığım notların bir kısmını burada paylaşmak istedim.
  • Son zamanlarda çok konuşulan bir konu ise insanların mantıksal sebep sonuç ilişkisi kurarak bir şey yapmadığı, insanların aslında duyguları ile hareket ettiği konusudur. Salt mantıklı nedenler ile insanlar davranış, tavırlarını değiştirmezler. Mutlaka duygu seviyesinde anlamlandırdıklarında bir değişim olur. Bu nedenle, nasihat işe yaramaz, diyor Acar Baltaş. Ebeveynlere çocuklarınız ile Bağ kurun tavsiyesinde bulundu. Nasıl bağ kurarız peki? Mesela çocuğumuz ile okul veya sorumluluğu olmayan konuda sohbet ederek, gencin ilgilendiği konu ile ilgili ne düşündüğünü sorarak, zor durumlarda elini omuzuna koyarak, tartışmalı bir durumdan sonra yaklaşmayarak, gencin önem verdiği şeye önem vererek. 
Bunun dışında  Acar Baltaş’ın çocuk büyütürken ebeveynler için verdiği tavsiyelerden aklımda kalanları özetlemek gerekirse ise:  
  • 14 yaşından sonra çocukları yaz tatillerinde çalıştırmak. Garsonluk olur, satış olur,  çalışırken emeğe saygıyı öğrenir, sosyal zekasını geliştirir vs. vs. İlerde yönetici de olsa patron da olsa emeğe saygıyı daha net öğrenir. 
  • Çocuklarınıza ev işleri yaptırın. Ev işi yaptırarak özel okula göndermekten daha iyi hazırlarsınız çocuğunuzu hayata. Çünkü angarya iş yapmak demek disiplin demek, emeğe saygı demek. 
  • Çocuğunuza mutlaka her gün ‘Bugün kimlere yardım ettin?’, ‘Kimden yardım istedin?’ diye sorun. Yardım istemek de bir güç işaretidir. 
  • Çocuklarımız büyüdüğünde bugünkü mesleklerin birçoğu yok olacak belki ama çalışma hayatında aranan yetkinlikler: insanlar ile iş birliği yapma, kritik düşünme, yaratıcılık olacak. 
  • Kazandırılması gereken özellik direnç ve yılmazlık. 
  • Çocuğumuza pembe hayat sunmak onun için yapabileceğimiz bir iyilik değil. 
  • Önemli olan çocuğumuzun potansiyelini geliştirebileceği ortam yaratmak. 
- Hepimiz eninde sonunda bir kod ile doğuyor ve anne babalarımıza benzemiyor muyuz? Bu nedenler merak etmeyin, çocuklarınız size benzeyecek. 20 yaşlarında sizin doğrularınıza göre yaşayacak (çok ciddi bir olağanüstü olay ile karşılaşılmadıkça)  

Seminer çok kapsamlı bilgi ve deneyimi özetleme konusunda çok başarılı idi. Sayın Acar beyin söyledikleri yazdıklarımdan ibaret değildi sadece, mutlaka dinlenmesi ve hayata geçirilmesi gerekiyor belki de? Yardımcı olması niyeti ile. 

Sevgilerimle. 

Yorumlar