Doğumda sonra ilk haftalarda dikkat edilmesi gerekenler

1. Bebeğin beslenmesi 

Doğumdan sonra bebeğin 2-3 saatte 1 beslenmesi gerekir. Bebek uyumaya devam ederse bile uyandırarak beslenmesinin sağlanması gerekir. Aksi takdirde bebek aç kalır ve SARILIK hastalığı geçirme riski artar. Söz konusu hastalık geçirme riski doğumdan itibaren 10-15 gün devam eder. Bebeğinizin ten renginin sarı olup olmadığını kendiniz gözlemleyebilirsiniz. Ayrıca, anne sütü ilk haftalar az gelme ihtimaline karşın ve SARILIK hastalığına yakalanmamak için anne sütünden sonra takviye mama verilebilir. 

http://tr.freeimages.com/photo/hands-1509113




2. Anne sütünü arttırmak 


Muhteşem dengedir bebeğin süt ihtiyacı ile onun için anneden gelen süt miktarı. Anne sütü ilk haftalarda bebek için yetersiz kalabilir. Anne sütünü arttırmak için bebeğinizin uzun süre emmesine izin vermelisiniz. Bebek emdikçe anne sütü bebeğin ihtiyacına göre artar. 




3. Göbek bakımı 


Bebeğin göbek bakımı günlük olarak hastanede verilen talimatlar kapsamında yapılmalıdır. Alkollü çözelti damlatılmak sureti ile günde 2 defa göbek bakımı yapılır. Çözelti bebeğin tenine değmemesine dikkat edilir, bunun için gazlı bez kullanılır.



4. Banyo 


Her ne kadar bazı kaynaklar göbek bağı düşene kadar banyo yapılmaması gerektiğini yazsa da, ben 3 çocuğumda da ilk günlerden beri uyku saatinden önce banyo yaptırdım. Nitekim son doğumumdan sonra hastahanede verilen bilgiye göre de banyo yapılmasında bir sakınca yok denildi. Ancak bebeğinize banyo yaptırırken önemli noktalardan bir tanesi bebeğin kulağının içine su kaçmaması germektedir. Ayrıca suyun sıcaklığı da termometre yoksa dirseğiniz ile kontrol edebilirsiniz. Dirseğiniz için güzel su bebeğiniz için uygun olur. 



5. Bebekle konuş ve onu okşa 


Bebeğinizle ilk günlerden beri konuşun. Ona etrafı anlatın. Onun bezini değiştirirken ve banyo için hazırlarken okşayarak rahatlatın. Bu hem bebeğinizi rahatlatacak hem anne ile bebek arasındaki bağı kuvvetlendirecek. 



6. Dışarı çıkma 


Her gün bebeğinizi dışarı çıkarabilirsiniz.  Bebeğiniz ve siz temiz hava almış olursunuz. 



7. Müzik dinletme


Bebeğin kulak gelişimi için çok düşük sesle güzel ve farklı tarzlarda müzik dinletmeniz onun kulak gelişimine yardımcı olacaktır. 


 
8. Bebeğini göbeğinin üstüne yatır
Bebeğinizi özellikle günün ilk yarısında göbeğinin üstüne yatırabilirsiniz. Bu onun hem fiziksel gelişimine hem de gazları varsa rahatlamasına yardımcı olacak. Bu pozisyonda yatarken ellerinizi topukları için destek yaparak biraz kendisini ittirmesi için destek verebilirsiniz. Yatırınca bebeğinizi zorlamadan biraz yorulunca hemen pozisyonu değiştirebilirsiniz.  Bebeği göbeğinin üstüne yatırmak için göbek bağının düşmesini bekleyebilirsiniz. 











Yorumlar