Banka hizmetlerini Kendi Yararınıza Nasıl Kullanabilirisiniz?

Banka sözcüğü insanın aklında bazen negatiflik ve gerginlik ile ilişkilendirilebilir. Ödeme, para,  kredi ödemesi sözcüklerini çağrıştırabilir.  Ancak Bankalar bizim için birçok yayarlı hizmet sunmaktadır. Burada bizim Bankaların hizmetlerini kendi yararımıza nasıl kullanabileceğimizi paylaşacağım.  





Paranızı güvenli muhafaza eder

Bankalar paraların güvenli bir şekilde muhafaza edebileceğiniz kurumlardır. Bankalar olmasa belki de paranın güvenli korunması konusunda bu kadar rahat olamayacagız. Ayrıca para dışındaki değerli varlıklar belli bir ücret karşılığında bankaların kasalarında muhafaza edilebilir. Paranın güvenli muhafazası Bankaların asli görevi ve Türkiyedeki  bankalar bu hizmet karşılığında artık bir ücret almaya başladı (ücret almaya başlama nedenlerinden biri de bankaların artık faizden fazla para kazanamıyor olması). Bu ücreti ödemek istemeyenler için  bankalar çeşitli önerilerde bulunabiliyorlar, örneğin otomatik fatura ödeme talimatı verilmesi halinde Banka hesap işletim ücreti kesmeyebilir.

Para taşıma ve gönderme güvenlidir

Bankalar sayesinde paraları güvenli bir şekilde yurt içi ve yurt dışı gönderimi sağlanabilir. Bankaların bu hizmeti birçok kolaylık ve hızlı sağlar.

Ödeme aracı – kredi kartları

Araştırmalara göre insanlar kredi kartı ile nakit paraya göre daha çok harcıyorlar, bu nedenle kredi kartına limit tanımlanırken ve harcama yapılırken öz disiplin çok önemlidir. Çünkü kredi kartı borcunu zamanında ödenmemesi durumunda Banka faiz tahsil etmeye başlar. Bu faiz oranları da  Bankaya mevduat yatırıldığında alınan mevduat faizinden daha yüksek. Öz disiplinle kredi kartını kullanılması durumunda bu faydalı bir ödeme aracıdır. 

Banka ile iş yaparken bireylerin dikkat etmesi gerekenler

Banka ile iş yaparken hesap kitap iyi yapılmalıdır. Bireyler gelirlerini ve giderlerini takip etmeli, ekstrelerini izlemeli, aylık gelirin en az 10% tasarruf edilmesi  hem para biriktirme açısından hem daha rahat olma açısından yararlı bir para yönetme alışkanlığıdır.  Bireyler tüketimlerine dikkat etmeli. Bankalar para kullandırmak, satmak peşindendir.  Bu nedenle bankalar ne kadar çok yüksek limitli kredi kartı da verse yada kredi kullandırmaya da çalışsa şahıslar gelirlerine göre kullanacakları kredi kartı limitini ve kredileri özenle seçmelidir. Özen olmadığı durumlarda sürekli olara kredi kartı borçlarınızın gelirinizden yüksek olması yada hesabınıza tanımlanan krediyi habersiz olmadan kullanılması bireye finansal anlamda zorluklar yaşatabilir.  Tüm bu kredilerin faizleri sizin Bankaya para yatırmanız halinde alacağınız faizden daha yüksektir. Bu nedenle bu konularda dikkatli olunması gerekiyor. Zor duruma düşmemek için özdisiplin gerekiyor. Birçok insanının kredi kartı borcunun sadece asgari tutarını ödeyerek uzun vadeli yaşadığını duyuyorum. Bu aslında o borcu uzun vadeli ödememek demek. Burada insanların olası gelir kaybında o tutar nedeni ile zor duruma düşmemesi durumunda sorun olmadığını düşünebiliriz ancak vade farkı için ödediğiniz faizleri de dikkatle incelemenizi öneririm. 

Sonuç olarak banka hizmetleri Size çok yararlı olabilir ancak bazı banka hizmetlerini kullanırken özdisiplin ve kontrol gereklidir. 

Banka hizmetlerini kendi yararınız için kullanmanız dileği ile.... 


  

Yorumlar