SEVİMLİ VE EĞLENCELİ MATEMATİK DÜNYASI


SEVİMLİ VE EĞLENCELİ ERKEN YAŞTAMATEMATİK DÜNYASI

Ünlü Rus pedagogun geliştirdiği  yıllarca başarısı kanıtlanmış «Sayılar Diyarı» tablosu ile erken yaştan matematik daha sevimlive daha eğlenceli
Tek yapmamız gereken Sayıları Diyarı tablosunu görünür bir yere asmak ve zaman zaman basit oyunlar oynamak
Yaş: 2+ Yaş ve Okul yaşındaki çocuklar dahil
Ebat: 70*80 cm                                     
Fiyatı: 24 TL                                                
© Sayıları Diyarının tüm hakları saklıdır. 
Sipariş için: zileyluk@gmail.com 

Amacım: 

·    Eğitici oyunlar konusunda ünlü Rus ailesi Nikitin’in materyalleri Rusya’da  yaygın kullanılıyor ve Türkiye’de iki çocuk yetiştiren anne olarak materyalleri Türkiye’de bulunan çocukların da yararlanması konusunda amaç edindim.
·      “Sayılar Diyarı” ile çocukların matematiksel zekası daha çabuk gelişiyor, sayılar arasında mantık kurdukça matematik dünyası daha da zevkli ve daha kolay geliyor
·     Sonuçta, çocuklarımız mutlaka birşeylere kafa yoruyorlar. Müthiş beyincikleri sürekli ve çok hızlı çalışıyor. Sadece belki biraz bizim güzel yönlere yönlendirirsek daha mutlu olabilirler. 

Nikitin'in Deneyimleri 
·    “Sayılar Diyarının çocuğun matematiksel gelişiminde bu kadar olumlu olması bizi de şaşırttı. Günlerden bir gün, 6 yaşındaki kızımız Anya gelip hem problemi hem de mantıklı çözümü kendisi ortaya koydu” diyor Nikitin. "Biliyormusun baba, eğer tüm kırmızı sayıları toplarsak 550 yapıyor. 90 ile 10 100 yapıyor, 80 ile 20 de 100 yapıyor ve devam edersek hepsi 100 yapıyor. Sadece 50 tek başına kalıyor. "Oysa bizim okul öncesi sorduğumuz sorular çok basitti" diyor Nikitin. " 3 sayısını göster." "Kim en çok kaça kadar sayabilir?" 26 sayısını en hızlı kim gösterir?" "Sayılar Diyarı" hem okul öncesi dönemde hem de okul döneminde uygun olduğunu gördük" diye devam ediyor Nikitin.

Benim deneyimlerim 
·         Tabi ki benim temel felsefem hiçbir zaman “öğreteceğim” diye kasmamak !
·         Çocuk merak eder ve eğlenirse yapar zaten!
·         Mutlulukları ve özgüvenleri en önemlisi!
·         Yapamadıkları zaman çok üzülüyorlar ve bize düşen ise sadece yardım etmek!

·    3 -4 yaşında oğlum acayip sayılara meraklı idi. Ben de bir gün kitapları karıştırırken “Sayılar Diyarı”nı gösterdim. Orada sayılar belli sistematiğe göre yazılmış olduğu için çok mutlu oldu ve tek tek sayılara göstererek 100’e kadar saydı. O gün  “Sayılar Diyarı”nın baskısını yaptırıp asmaya karar verdim.
·         Biz sürekli oyun oynamıyoruz. Ama zaman zaman oğlum önüne gelip kendisi bir şeyler sayıyor. Yine bir gün kendisi para yapmaya karar verdi ve üzerine rakamlar yazmak için “Sayılar Diyarı”na bakarak oynamak için paralar yaptı.
·         10’dalıkları yine oraya bakarak saymaya kolaylıkla öğrendi.  

Oyunlar
1.    Göster bakalım, mavi  renkli 1 adet nokta nerede? 2 nokta nerede? vs. Yada sadece bir kareyi göstererek,orada kaç tane nokta olduğunu sorabiliriz. Bu arada da saymaması gereken noktaları saymaması için "o kareyi" net anlayabilmesi için kenarlarını kapatmalıyız. 
2.    Sayıları tanıma amaçlı, “1, 2, 3 vs sayıları nerede? Gösterir misin?” 
3.    iki adet nokta yanında hangi sayı var? ve sadece ilgili kareyi göstererek devam etmek " 3, 5,6 vs. nokta yanındaki sayıları sormak. 
4.    Kim 1'den 5'e kadar sayacak? 10'a, 20'ye, 30'a vs.
5.    En çok kim sayabilecek? Hata yapılınca durduruyoruz "Dur, hata". 100'e kadar sayması için devam edilebilir. 
6.    Kim ters sayabiliyor? 10'dan 0'a kadar? 20'den 10'a kadar? 
7.    Tüm bildiğin sayıları göstererek söyle. Önce sıra ile sonra sırasız. 
8.    Kaç farklı rakam var? 
9.    Kaç farklı sayı yazabiliriz? Sadece 10  rakamımız var. Çocuklarımız zamanla sayıların birlik, onluk,yüzlük sayıları olduğunu çözecekler.
10.  Satılardaki sayıları sıra ile satır satır oku/söyle. 
11.  Tabloda kim 7, 15, 28, 35, 49 sayılarını en hızlı kim bulacak? vs. 
"Sayılar Diyarı" için kendimiz de bir sürü oyun türetebiliriz.   

Yorumlar

  1. Harika bişey bu. Benim oğluma şart kesinlikle.
    Bloğu yeni keşfettim, takipteyim.
    Sevgiler :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder